Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΑκράτειαΓυναικεία ουρολογίαOT GeneralΓυναικεία Ουρολογία

Γυναικεία Ουρολογία

Τι είναι η γυναικεία ουρολογία;
Η υποειδικότητα της γυναικείας ουρολογίας ασχολείται με τη διάγνωση και αντιμετώπιση με τις διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος που είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ακράτεια ούρων, η πρόπτωση του πυελικού εδάφους, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και η διάμεση κυστίτις. Η σωστή εκτίμηση αυτών των καταστάσεων περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό και καλή φυσική εξέταση. Ουροδυναμικός και απεικονιστικός έλεγχος ίσως κριθεί απαραίτητος για την καλή εκτίμηση της ουροφόρου οδού. Επιπρόσθετος έλεγχος της ουροδόχου κύστης, όπως κυστεοσκόπηση ίσως κριθεί σκόπιμος. Το Ουρολογικό Τμήμα του Stony Brook παρέχει μια πλήρη εκτίμηση και ένα θεραπευτικό πλάνο για αυτές τις γυναικείες ουρολογικές διαταραχές.

Τι είναι ακράτεια;
Ακράτεια είναι η ακούσια αποβολή ούρων. Αναάλογα με τον τύπο της διακρίνεται σε ακράτεια προσπαθείας (απώλεια με βήξιμο, φτέρνισμα, άρση βάρους), επιτακτική, μικτή, υπερπλήρωσης, λειτουργική και αντανακλαστική. Η θεραπεία είναι ανάλογη του τύπου της ακράτειας. Οι σύγχρονες θεραπείες περιλαμβάνουν διαιτητικές αλλαγές, προγραμματισμένη ούρηση, επανεκπαίδευση της κύστης, ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, θεραπεία με ηλεκτρική διέγερση, φαρμακευτική αγωγή, εμφυτεύματα κολλαγόνου και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

Τι είναι διαταραχή της ούρησης;
Η διαταραχή της ούρησης μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές. Τα κύρια συμπτώματα είναι η συχνουρία, η επιτακτικότητα, η καυσουρία και/ή η ατελής κένωση της κύστης. Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει ή ακόμα και να εξαφανίσει τα συμπτώματα. Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ή ασκήσεις του πυελικού εδάφους.


Τι είναι υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη;
Ως υποτροπιάζουσα λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος γενικώς ορίζουμε τα τρία ή περισσότερα επεισόδια λοίμωξης εντός 12 μηνών. Μπορεί να είναι ιδιοπαθής (χωρίς εμφανή αιτία όπως λιθίαση/νεοπλασία/παλινδρόμηση των ούρων) ή να οφείλεται και σε ατελή κένωση της ουροδοχου κύστεως. Η αντιμετώπιση στοχεύει στην αναγνώριση της αιτίας και τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Τι είναι το σύνδρομο της ουρήθρας;
Το σύνδρομο της ουρήθρας είναι μία παθολογική κατάσταση η οποία εκδηλώνεται με άλγος κατά τη διάρκεια της ούρησης ή ακόμα και ανεξάρτητα της ούρησης. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αγωγή από του στόματος η τοπική εφαρμογή οιστρογόνων. Το σύνδρομο της ουρήθρας μπορεί να εμφανίζετα ως εκδήλωση της διάμεσης κυστίτιδας.

Τι είναι η διάμεση κυστίτις;
Διάμεσος κυστίτιδα είναι ένα ουρολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη έπειξη προς ούρηση, συχνουρία, νυκτουρία, και άλγος του υπογαστρίου ή/και του περινέου. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 42-46 έτη. Τα αίτια εμφάνισης δεν είναι σαφή. Πιστεύεται ότι σχετίζεται με διαταραχές του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης ή/και αλλεργική/ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της ασθενούς. Πολλά υποσχόμενες εξελίξεις όσον αφορά τη θεραπεία περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως το Elmiron, που δρα αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστεως. Ενδοκυστική έγχυση με Διμεθυλοσουλφοξείδιο (DMSO) έχει επίσης καλά αποτελέσματα. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, η χειρουργική απονεύρωση της ουροδόχου κύστεως, η εκτροπή των ούρων και η αυξητική κυστεοπλαστική αποτελούν σημαντικές επιλογές.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(14 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ακράτεια ούρων στους άνδρες Ουρογυναικολογία »