Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΑυξητική Του Πέους

Αυξητική Του Πέους

                                               ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ

Ανατρέχοντας στο απώτερο παρελθόν της ανθρωπότητας και σε πολλούς πολιτισμούς, το πέος συμβόλιζε τον ανδρισμό, την δύναμη, την ανθεκτικότητα και το θάρρος.

Στην προϊστορική εποχή, το μέγεθος του πέους ισοδυναμούσε με την γονιμότητα, την αρρενωπότητα, καθώς και την ισχύ. Στην αρχαία Ελλάδα το πέος συμβόλιζε την γονιμότητα μόνον και γι’ αυτό σε όλα τα γυμνά αγάλματα, δεν εδίδετο έμφαση στο μέγεθος.

Ακόμα και σήμερα η πλειονότητα των ανδρών δίδει έμφαση στο μέγεθος του πέους και επιζητούν, αρκετοί, την μεγέθυνση του με χειρουργικές μεθόδους.

Απόλυτη ένδειξη για μεγέθυνση του πέους, αποτελεί η μικροφαλλία. Εν τούτοις η ζήτηση αυξητικής του πέους αυξάνεται από άνδρες με φυσιολογικό πέος.

Η μικροφαλλία είναι συγγενής ανωμαλία ή οφείλεται σε ενδοκρινολογικές παθήσεις και γενικότερες γενετικές ανωμαλίες. Μετά την εφηβεία το πέος έχει φυσιολογικό σχήμα, αλλά το σώμα, το όσχεο και η βάλανος είναι μικρά σε μέγεθος.

Οι άνδρες με συγγενή μικροφαλλία έχουν φυσιολογική στύση, αλλά μικρό μέγεθος κατά τη στύση και αυτό δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα. Το φυσιολογικό μέγεθος του πέους σε χάλαση κυμαίνεται μεταξύ 5 - 13 εκατοστών και σε στύση 7.5 - 17.5 εκατοστών. Υπάρχουν άνδρες που εμφανίζουν πέος σε χάλαση εντός των φυσιολογικών ορίων, αλλά έχουν την αίσθηση μικρού μεγέθους και δυσμορφίας. Αυτή η υποκειμενική αίσθηση,μπορεί να οφείλεται στην ατομική ματιά από πάνω πρός τα κάτω, και επιτείνεται με την παρουσία υπερβολικού λίπους στην περιοχή της ηβικής συμφύσεως ,η οποία καλύπτει την βάση του πέους ( Εικόνα 1).

1.jpg

Εικόνα 1. Μικροφαλλία

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν γίνει εμμονικές, με το μέγεθος του πέους, ωθώντας αρκετούς άνδρες να αισθάνονται ότι το δικό τους μόριο είναι μικρό. Αυτή η αίσθηση αυξάνεται, όταν είναι υποχρεωμένοι να εκτεθούν σε κοινούς χώρους όπως τα αποδυτήρια ,τα ντους των γυμναστηρίων και ακόμα όταν βρίσκονται με την ερωτική σύντροφο. Γι’αυτό μπαίνουν στον πειρασμό να αναζητήσουν τρόπους αύξησης του μεγέθους και του πάχους του πέους. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανδρών έχει πολύ μικρό πέος, και χαρακτηρίζεται ως μικροφαλλία. Όταν το πέος έχει μήκος σε χάλαση μικρότερο των 4 εκατοστών και σε στύση μικρότερο των 7,5 εκατοστών. Είναι πολύ σπάνια παθολογική κατάσταση, οποία συνήθως οφείλεται σε ενδοκρινολογικά αίτια, διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία και θεραπεύεται με τη χορήγηση τεστοστερόνης.

Οι άνδρες με μικροφαλλία έχουν φυσιολογική λειτουργία, αλλά τα προβλήματα εμφανίζονται όταν συνευρίσκονται με την ερωτική σύντροφο και χάνουν την αυτοπεποίθηση τους.

Σχεδόν όλοι οι άνδρες, σε κάθε ηλικία, βίωσαν το άγχος σχετικά με το μέγεθος του ανδρικού μορίου. Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν μόνοι τους και απαλλάσσονται από το άγχος του μεγέθους. Υπάρχει, όμως, ένα ποσοστό ανδρών που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και πολλές φορές καθίσταται έμμονη ιδέα. Το υπερβολικό άγχος και η εμμονή σε έλλειμμα μήκους, οδηγεί σε αναζήτηση λύσεων με κατάληξη το χειρουργείο.

Κάθε άνδρας που αναζητά λύση στο πρόβλημα του μικρού πέους, πρέπει να ενδιαφερθεί και να πληροφορηθεί σχετικά με τις μεθόδους αύξησης του πέους. Και τούτο γιατί πολλές φορές δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό ουρολόγο και να ενημερωθεί επι όλων των μεθόδων αυξητικής του πέους και των αποτελεσμάτων.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ

Η αυξητική του πέους διακρίνεται στην επιμήκυνση και στην αύξηση του εύρους του πέους. Υπάρχουν οι συντηρητικές θεραπείες και οι χειρουργικές μεγέθυνσης του πέους.

Καλόν είναι οι ενδιαφερόμενοι άνδρες να αρχίζουν με τις συντηρητικές μεθόδους και αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό τότε θα πρέπει να αναζητούν πιο δραστικές μεθόδους, όπως οι χειρουργικές επιμήκυνσης του πέους. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ενημερώνεται από τον ειδικό για το πραγματικά αναμενόμενο αποτέλεσμα και να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες. Οι δυνατότητες επιμήκυνσης του πέους δεν υπερβαίνουν τα 2-3 εκατοστά, και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό. Στόχος της επιμήκυνσης είναι η αποκάλυψη μεγαλύτερου μέρους του κορμού του πέους. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματική αύξηση του μήκους αλλά αύξηση του ελεύθερου τμήματος αυτού, του κορμού.

Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να αυξάνει το πέος. Κατά συνέπεια , η μόνη μέθοδος αύξησης του πέους είναι η χειρουργική.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές επιμήκυνσης του πέους. Η επιλογή της τεχνικής, εξαρτάται από το συνυπάρχον πρόβλημα. Αν υπάρχει συσσώρευση λίπους στο υπογάστριο ή στην ηβική σύμφυση, τότε η μέθοδος είναι η λιποαφαιρετική της συγκεκριμένης περιοχής (Εικονα.2).

 2δ.jpg

Εικόνα 2. Χειρουργική αφαίρεση του λιπώδους ιστού του υπογαστρίου

Αν υπάρχει δυσμορφία, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή δερματικός λειχήνας, τότε χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση(Εικόνα.3).

3.jpg

Εικόνα 3. Λειχήνας ακροποσθίας

Η πλέον συνήθης χειρουργική επέμβαση που δημιουργεί πρόβλημα είναι η περιτομή της ακροποσθίας.

Η χειρουργική τεχνική, που αυξάνει το μήκος του πέους είναι η μετάθεση των πεικών συνδέσμων και της οσχεοπεικής γωνίας (Εικόνα.4).

 4δ.jpg

Εικόνα 4. Τεχνική επιμήκυνσης του πέους

Στις τεχνικές αύξησης του πάχους του πέους, χρησιμοποιούνται μόνον για αισθητικούς λόγους και υπάρχουν μεγάλες διχογνωμίες. Και τούτο διότι ,οι διογκωτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, όπως η σιλικόνη, το λίπος του ασθενούς, το υαλουρονικό οξύ, δεν προσφέρουν μόνιμο αποτέλεσμα, η συμμετρία είναι πτωχή και οι επιπλοκές πολλές.

ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΟΓΚΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ενέσιμο Λίπος. Λαμβάνεται από τον ασθενή μια ποσότητα λίπους με λιποαναρρόφηση και ενίεται κάτω από τον δαρτό. Αρχικά υπήρξε ενθουσιασμός. Όμως τα μακροχρόνια αποτελέσματα δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε παραμορφώσεις πέους και κυρίως στη νόσο Peyronie (πλαστική σκλήρυνση του πέους).

Έχουν παρατηρηθεί διάφορες επιπλοκές, όπως παραμόρφωση του πέους και συσσώρευση δημιουργώντας όζους, νέκρωση ή αποτιτάνωση του λιπώδους ιστού (Εικόνα 5).

 

5.jpg

 

Εικόνα 5. Παραμόρφωση πέους μετα απο έγχυση λίπους

Ενέσιμη Σιλικόνη. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν διογκωτικό του πέους, αλλά δεν συνιστάται πλέον, λόγω των πολλών επιπλοκών, όπως οίδημα πέους, παραμόρφωση, δημιουργία κοκκιωμάτων (φλεγμονωδών ιστών) και μετανάστευση του υλικού. Επιπλέον η έγχυση σιλικόνης εντός του δαρτού, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού του αγγειονευρώδους δεματίου, την απώλεια της αισθητικότητας του πέους και στυτική δυσλειτουργία.

Υαλουρονικό Οξύ. Είναι γνωστό στη χρήση για την αισθητική του προσώπου. Στην αυξητική του πέους χρησιμοποιείται μόνο για διόγκωση της βαλάνου.

ΑΥΤΟΛΟΓΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ

Τα αυτόλογα δερματικά μοσχεύματα είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέσει με τα ενέσιμα υλικά στην αύξηση του πάχους του πέους. Δεν στερούνται όμως και αυτά επιπλοκών. Το δέρμα μετά του κυτταρολιπώδους ιστού λαμβάνεται από την κοιλιακή χώρα ή από τον γλουτό. Αφαιρείται η επιδερμίδα και τοποθετείται μεταξύ του δέρματος και των συραγγωδών σωμάτων. Οι επιπλοκές που συμβαίνουν ειναι, παραμόρφωση, δημιουργία ουλής και επίμονο οίδημα (πρήξιμο) και σκλήρυνση του πέους, φλεβική στάση και ίνωση η οποία οδηγεί σε παραμόρφωση, όχι όμως πολύ συχνά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η νέκρωση του λίπους του μοσχεύματος μπορεί να αντικατασταθεί από ινώδη ιστό και παραμόρφωση και μείωση του πάχους του πέους. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί δερματικό μόσχευμα χωρίς το λίπος. Έχει καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές. Επίσης χρησιμοποιείται μόσχευμα από τη σαφηνή φλέβα για διόγκωση του πέους.

Μία τεχνική με πολύ καλά αποτελέσματα, για την αύξηση του πάχους του πέους, είναι η τεχνική Perovic, με τη δημιουργία αυτόλογου μοσχεύματος και σπάνιες επιπλοκές (Εικόνα.6).

Οι επιπλοκές ανέρχονται στο 3% και συνήθως δεν απαιτείται επανεπέμβαση. Ο ασθενής παραμένει 2 ημέρες στο νοσοκομείο. Η πλήρης επούλωση διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης δεν πρέπει να έρθει σε σεξουαλική επαφή, διότι θα προκληθούν επιπλοκές.

6.jpg

Εικόνα 6. Τεχνική Perovic, στην αύξηση του μεγέθους ,με τη χρήση τεχνητού υλικού

Κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να συμβουλευθεί τον ειδικό ουρολόγο για να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, μιας τέτοιας χειρουργικής επέμβασης. Και κυρίως να σταθμίσει τις προσδοκίες. Γιατί σε πολλούς, οι υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργούνται, οδηγούν σε απογοήτευση και σε ψυχικές διαταραχές.

 

 

Δρ. Δημήτριος Κ. Καραναστάσης FEBU

Συντονιστής Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Γ.Ν Αθηνών «ΕΛΠΙΣ»

Αλέξανδρος Ι. Δρίβαλος

Ειδικευόμενος Ουρολογικού Τμήματος Γ.Ν. Αθηνών «ΕΛΠΙΣ»

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 20:59
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)