Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΣτυτική Δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία

Τι είναι η στυτική Δυσλειτουργία;
Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης σκληρής και με διάρκεια στύσης, ώστε να επιτυγχάνεται διείσδυση του πέους εντός του κόλπου κατά τη σεξουαλική επαφή. Για να τεθεί η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας ,πρέπει να υπάρχει το πρόβλημα τουλάχιστον 6 μήνες πριν.
Το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πιο συχνό από τη γενική αίσθηση που υπάρχει. Στην Ελλάδα περίπου 300.000-350000 άνδρες παρουσιάζουν μετρίου έως μεγάλου βαθμού προβλήματα στύσης .Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων αποκρύπτουν το πρόβλημα ,δεν συμβουλεύονται τον γιατρό τους, για λόγους κυρίως ταμπού, και μόνο ένα μικρό ποσοστό 5-10% αυτών απευθύνεται σε ειδικούς ουρολόγους .Είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος κα η μη αντιμετώπιση της έγκαιρα οδηγεί σε πλήρη ανικανότητα. Το 90 με 95% των περιπτώσεων είναι αντιμετωπίσιμες.

Αίτια
Ο μηχανισμός της στύσης χαρακτηρίζεται από αύξηση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους κατά τη σεξουαλική διέγερση. Το 70% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται σε πρόβλημα αγγειακής αιτιολογίας και εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς με καρδιαγγειακό ιστορικό, σακχαρώδη διαβήτη, χειρουργικά τραύματα,βλάβες της σπονδυλικής στήλης,χρήση φαρμάκων ,κατάχρηση αλκοόλ,υπογοναδισμός .
Τα Καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στύσεως λόγω βλάβης των αγγείων του πέους (αθηρωμάτωσηπεικών αρτηριών) ή φλεβικής διαφυγής, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή αίματος στο πέος. Σε ένα ποσοστό η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας αποτελεί πρόδρομο σημείο στεφανιαίας νόσου.

O Σακχαρώδης Διαβήτης προκαλεί νευροπάθεια με συνέπεια μειωμένη παροχή αίματος στο πέος.
Τραύμα η Χειρουργική Επέμβαση στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και την περιοχή του ορθού και του πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία της στύσης και να προκαλέσουν δυσλειτουργία στύσης.
Βλάβες στη Σπονδυλική Στήλη μπορεί να εμποδίσουν τα νευρικά σήματα να φτάσουν στο πέος με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσλειτουργίας στύσης.
Φάρμακα όπως ορισμένα αντιυπερτασικά, β-αναστολείς,στατίνες
Ορμονικά Προβλήματα όπως μειωμένα επίπεδα ανδρογόνων.
Ο Αλκοολισμός προκαλεί προβλήματα στύσεως λόγω νευροπάθειας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της στύσεως βασίζεται στην αιτία. Συνήθως χορηγούνται Φάρμακα από τού στόματος όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη τα οποία αυξάνουν την παροχή αίματος στο πέος όταν υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται στύση. Επίσης μέχρι πρότινος όταν αποτύγχανε η θεραπεία από του στόματος χρησιμοποιούντο οι ενδοπεικές ενέσεις. Όμως οι θεραπείες αυτές αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα και όχι την αιτία του προβλήματος.

Τα κρουστικά κύματα.
Μια νέα θεραπεία με την εφαρμογή κρουστικών κυμάτων στο πέος αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος. Τα κρουστικά κύματα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ενεργοποιούν μηχανισμούς νεοαγγείωσης στα σημεία που επενεργούν, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος στο πέος. Έτσι η δημιουργία νέων αγγειακών κλάδων στο πέος βελτιώνει σταδιακά τη στυτική λειτουργία.

Πως γίνεται η εφαρμογή.
Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται εξωτερικά μέσω μιας ειδικής συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων (Omnispec ED-1000) που διοχετεύει μια σειρά από κρουστικούς παλμούς στο πέος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής αισθάνεται πολύ ελαφρά τσιμπήματα. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 12 συνεδρίες, εντός 9 εβδομάδων, με ένα μεσοδιάστημα ανάπαυλας τριών εβδομάδων. Στην τελευταία συνεδρία γίνεται εκτίμηση του αποτελέσματος.

Είναι ασφαλής θεραπεία;
Η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής. Είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός θα αποφασίσει αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για την θεραπεία.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Τα μέχρι τώρα κλινικά αποτελέσματα δείχνουν πως η θεραπεία αποκαθιστά τη στυτική λειτουργία μικρού και μετρίου βαθμού, βελτιώνοντας τη σκληρότητα και τη διάρκεια της στύσης. Στις μισές περιπτώσεις ο ασθενής θα διακόψει την φαρμακευτική αγωγή, ενώ στις άλλες μισές θα την ελαττώσει. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις όπου τα φάρμακα δεν βοηθούν, η θεραπεία των κρουστικών κυμάτων μπορεί να αποκαταστήσει την δράση των φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός θα καθορίσει τις προσδοκίες και το θεραπευτικό σχήμα του ασθενούς για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν αποτύχουν όλες οι παραπάνω θεραπείες τότε καταφεύγουμε στη χειρουργική θεραπεία .Η χειρουργική θεραπεία υποκαθιστά την φυσιολογική στύση με τεχνητή στύση. Για να επιτευχθεί αυτό εμφυτεύεται πεική πρόθεση εντός των συραγγωδών σωμάτων ,που αποτελείται από 2 κυλίνδρους ένα ρεζερβουαρ και μια αντλία .Με αυτή τη συσκευή επιτυγχάνεται στύση κατά βούληση.Η διάρκεια της επεμβάσεως κυμαίνεται απο20-30’ της ώρας.Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 2 ημέρες. Η ενεργοποίηση της πεικής προθέσεως γίνεται μετά από 4 εβδομάδες και αφού προηγουμένως εκπαιδευτεί ο ασθενής.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 14:13
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(36 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προστάτης Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα »