Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΚαρκίνος Προστάτη

Προστάτης

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στον άνδρα. Αναπτύσσεται αργά Και όταν ανακαλύπτεται συνήθως περιορίζεται στον προστάτη. Όταν ανακαλύπτεται έγκαιρα, η πρόγνωση είναι καλή και η θεραπεία αποτελεσματική.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη, συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα .Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει κλινικά σημεία ή συμπτώματα όπως:
Δυσουρία, αδύναμη ακτίνα ούρησης, αιματουρία, αιμοσπερμία, οιδήματα κάτω άκρων, οστικά άλγη, ενοχλήματα στο περίναιο.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Ηλικία. Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη. Μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στην ηλικία άνω των 65 ετών.
Μαύρη φυλή. Στους μαύρους παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις άλλες φυλές. Στους μαύρους άνδρες ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως επιθετικός και σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς να μπορεί να δοθεί εξήγηση.
Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου προστάτη. Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό προστατικού καρκίνου, τότε ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, για τους άνδρες αυτής της οικογένειας, είναι αυξημένος.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.
Οι παχύσαρκοι άνδρες όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη , πιθανόν να είναι προχωρημένου σταδίου .

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Κάθε άνδρας ηλικίας άνω των 50 ετών, πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη. Αν υπάρχει κάποις παράγοντας κινδύνου,κληρονομικότητα,παχυσαρκία,μαύρη φυλή,τότε ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 45.Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει:

ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.
Με τη δακτυλική εξέταση ελέγχεται το μέγεθος ,το σχήμα και η σύσταση του προστάτη.Το 50% των καρκίνων του προστάτη ανακαλύπτονται με τη δακτυλική εξέταση.

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ(PSA).
Είναι ένας δείκτης του προστάτη και ελέγχεται μέσω μιας μικρής ποσότητας αίματος .Οι μεταβολές του PSA προς τα πάνω δείχνουν ,ουρολοίμωξη, φλεγμονή ή καρκίνο του προστάτη. Το test του PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, θέτουν σε μεγάλο βαθμό ισχυρή υποψία καρκίνου του προστάτη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Όταν έχουμε θετικά ευρήματα στην δακτυλική εξέταση και αυξημένα επίπεδα PSA τότε ο ουρολόγος οφείλει να επιβεβαιώσει την παρουσία ή όχι καρκίνου στον προστάτη.Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι: Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη και ταυτόχρονα λαμβάνονται τεμάχια προστάτη(βιοψία προστάτη) , υπό τοπική αναισθησία πάντοτε, και αποστέλλονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να αποφανθεί σχετικά με την παρουσία καρκίνου του προστάτη ή όχι.
Εάν διαπιστωθεί καρκίνος του προστάτη,τότε προβαίνουμε σε σταδιοποίηση της νόσου με :
1.Υπολογιστική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας
2.Σπινθηρογράφημα όστών

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αν ο καρκίνος εντοπίζεται στον προστάτη,η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη.Η δεύτερη επιλογή είναι η ακτινοθεραπεία.
Αν η νόσος έχει επεκταθεί και σε άλλους ιστούς τότε η θεραπεία είναι φαρμακευτική.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(43 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γυναικεία Ακράτεια Στυτική Δυσλειτουργία »