Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΠαθήσεις Ακροποσθίας και Βαλάνου

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΣΘΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΑΝΟΥ

    

ΦΙΜΩΣΗ ΑΚΡΟΠΟΣΘΙΑΣ

Είναι μια φλεγμονώδης και επώδυνη κατάσταση της ακροποσθίας, με αποτέλεσμα τη δυσκολία αποκάλυψης της βαλάνου του πέους.

Αφορά τόσο μικρά αγόρια όσο και ενήλικες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή. Στα νεογέννητα, η φίμωση είναι συνήθης διότι η ακροποσθία που καλύπτει την βάλανο είναι σφιχτή και μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών η αποκάλυψη της βαλάνου είναι δυσχερής. Η φίμωση λύεται με την πάροδο της ηλικίας και αποκαλύπτεται η βάλανος πλήρως στην ηλικία των 3. Αν η φίμωση δεν λυθεί στην εφηβεία, τότε χρειάζεται περιτομή. Η φίμωση συνήθως δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, αλλά δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση και στην σεξουαλική επαφή (εικόνα 1).

_1.jpg

Φ

Εικόνα 1: Φίμωση σε ενήλικα

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της φίμωσης ποικίλλουν, ανάλογα με τον βαθμό της βλάβης. Τα πλέον συχνά συμπτώματα είναι:

1.Πάχυνση της ακροποσθίας (κυρίως κατά την ούρηση)

2.Δυσκολία στην ούρηση

3.Αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου

4.Άλγος

5.Διόγκωση της κορυφής του πέους

 

ΑΙΤΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ

Τα αίτια της φίμωσης είναι άγνωστα. Συμβαίνει σε άρρενες που συνυπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου. Παράγοντες κινδύνου για φίμωση είναι:

1.Μη περιτομή

2.Σακχαρώδης διαβήτης

3.Εξάνθημα σε νήπια από τις πάνες

4.Κακή τοπική υγιεινή

5.Νεαρή ηλικία

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΦΙΜΩΣΗΣ

Αν η φίμωση δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και σε σπάνιες περιπτώσεις σοβαρές, που να θέσει ακόμη και σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Οι επιπλοκές της φίμωσης είναι οι παρακάτω:

1.Δυσχέρεια εκσπερμάτισης

2.Δυσχέρεια στην ούρηση

3.Γάγγραινα ακροποσθίας με σοβαρές συνέπειες για τη ζωή

4. Υπογονιμότητα

5.Επώδυνη σεξουαλική επαφή

6.Φλεγμονή της ακροποσθίας

7.Υποτροπιάζουσες φλεγμονές

8.Ουλή ακροποσθίας

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ

Η θεραπεία της πλειονότητας των φιμώσεων θεραπεύεται με τη χρήση τοπικών αλοιφών. Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Η κλασσική χειρουργική μέθοδος είναι η περιτομή. Εκτελείται κυκλοτερής εκτομή της ακροποσθίας είτε με νυστέρι ή με ψαλίδι.

Μια νέα μέθοδος εφαρμόζεται στην χειρουργική θεραπεία της φίμωσης με τη χρήση συσκευής εξάχνωσης με την ονομασία PLEXER.

Η συσκευή φέρει στο άκρο της βελόνη, μέσω της οποίας προκαλείται σπινθήρας και ιονισμός των αερίων της ατμόσφαιρας και αναπτύσσεται τοπικά θερμότητα και εξάχνωση του υποκειμένου ιστού. Χρησιμοποιείται το ισχυρό PLEXER. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου βασίζεται στην συμμετρική διατομή της ακροποσθίας, στα ομαλά χειρουργικά χείλη του τραύματος και στην μικρή αιμορραγία(εικόνα 2). Μετά την κυκλοτερή διατομή της ακροποσθίας με το PLEXER, προβαίνουμε σε επιμελή αιμόσταση και συρραφή των τραυματικών χειλέων με 4.0 rapidράμματα (εικόνες 3,4).

 

Εικόνα 2: Δείχνει την κυκλοτερή διατομή της ακροποσθίας με το Plexer.

 

 _3α.jpg

Εικόνα 3: Δείχνει το κυκλοτερές και ομαλό περίγραμμα διατομής της ακροποσθίας.

 

 _4α.jpg

Εικόνα 4: Δείχνει την πλήρη διατομή της ακροποσθίας και την τοποθέτηση των ραμμάτων.Το δε περίγραμμα της διατομής είναι χειρουργικά άψογο.

 

HPV ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα είναι θηλωματώδεις βλάβες του δέρματος και των βλεννογόνων του ανθρώπου. Οφείλεται σε συνήθη ιό, τον ονομαζόμενο humanpapillomavirus (HPV). Προσβάλλει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV. Κάποιοι τύποι του ιού μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη, στα χέρια και στα πόδια, δερματικές εκβλαστήσεις, τις ονομαζόμενες και κρεατοελιές. Το 80% των ανδρών και γυναικών θα προσβληθεί, κάποια στιγμή της ζωής τους, από κάποιο τύπο του ιού.

Οι περισσότεροι HPVιοί είναι χαμηλής δυναμικότητας και διαδράμουν ασυμπτωματικά. Περίπου 40 τύποι HPVείναι υπεύθυνοι για προσβολή του γεννητικού συστήματος τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας. Από 40 τύπους, ορισμένοι είναι υψηλού κινδύνου( οι τύποι HPV16 και 18) και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ άλλοι είναι χαμηλού κινδύνου ( όπως οι HPV6 και 11) και προκαλούν συνήθων εκβλαστήσεις των γεννητικών οργάνων, όπως στους άνδρες τα κονδυλώματα. Η προσβολή μπορεί να συμβεί με την σεξουαλική και δερματική επαφή. Τα κονδυλώματα είναι δερματικές εκβλαστήσεις του πέους και σπανίως του βλεννογόνου της ουρήθρας. Συνήθως, οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί είναι ασυμπτωματικοί. Όταν υπάρχουν αυτά είναι, καύσος και νηγμώδη άλγη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση τίθεται με την επισκόπηση.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων, περιλαμβάνει φαρμακευτική και χειρουργική. Ως φαρμακευτική προτείνεται, η επάλειψη διαφόρων χημειοθεραπευτικών αλοιφών όπως 5-FU. Η χειρουργική περιλαμβάνει, υπό τοπική αναισθησία, την ηλεκτροπηξία,την χειρουργική εκτομή όταν οι εκβλαστήσεις είναι μεγάλες και το Laser.

Τελευταία έχει εισαχθεί, στη θεραπεία των κονδυλωμάτων, η χρήση του PLEXER, και επιτυγχάνεται μέσω της εξάχνωσης. Με τοπική αναισθησία και με τη βοήθεια της συσκευής PLEXER μεσαίας δυναμικότητας, αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα (εικόνα 1). Το πλεονέκτημα του PLEXER, έναντι των άλλων χειρουργικών μεθόδων, είναι ότι δεν καταλείπει ουλές και είναι ανώδυνο (εικόνες 5,6).

 

 

 _5α.jpg

Εικόνα 5: Δείχνει 2 μικρά κονδυλώματα.

 

 

 

 _6α.jpg

Εικόνα 6: Δείχνει την εξάλειψη των κονδυλωμάτων μετά την εφαρμογή του PLEXER.

 

Δρ. Δημήτριος Κ. Καραναστάσης FEBU

Συντονιστής Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Γ.Ν Αθηνών «ΕΛΠΙΣ»

Αλέξανδρος Ι. Δρίβαλος

Ειδικευόμενος Ουρολογικού Τμήματος Γ.Ν. Αθηνών «ΕΛΠΙΣ»

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:45
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)